Therapievormen

Oplossingsgerichte psychotherapie

U zult vast wel merken dat uw problemen variëren: op sommige dagen zult u er veel last van hebben en op andere dagen zult u er minder last van hebben. Binnen de oplossingsgerichte therapie wordt vooral aandacht besteed aan de momenten dat de problemen wat minder aanwezig zijn en wat uw aandeel daar in is geweest. Vaak geeft dit verhelderende en verrassende inzichten.

Cognitieve gedragstherapie

U zult vast wel merken dat andere mensen veel invloed hebben (gehad) in uw leven. Anderen reageren op u en u reageert op anderen. Het heeft u gevormd tot wie u bent. Het kan zijn dat u in het contact met anderen geleerd heeft om op een bepaalde manier naar u zelf en naar andere mensen te kijken. Het is echter de vraag of uw manier van denken overeen komt met de realiteit. Cognitieve gedragstherapie helpt u om verkeerde denkpatronen op te sporen. Het biedt ruimte om u anders op te stellen in het contact met andere mensen waardoor u positieve ervaringen leert op te doen.

EMDR

Als u iets ernstigs heeft meegemaakt dan zult u misschien nog vaak aan deze gebeurtenis terugdenken. Dat kan ook op uw huidige leven veel invloed hebben omdat u zich angstig of somber voelt. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten in slaapproblemen en concentratieproblemen. EMDR kan vaak in een paar sessies helpen om gebeurtenissen uit het verleden te verwerken.

ACT (Acceptance en Commitment Therapie)

Misschien herkent u zich hierin: u wilt dingen veranderen maar keer op keer loopt u met uw hoofd tegen de muur. Toch blijft u het proberen  en misschien bijt u zich er helemaal in vast waardoor u minder aandacht heeft voor andere dingen die het leven zo interessant kunnen maken. Door ACT kunt u leren om uw problemen te accepteren waardoor er ruimte komt voor de dingen waar u wel invloed op heeft.

Geplaatst in therapie
Welkom op mijn blogpagina. Hieronder een lijst met links naar de blogposts.